Vinyl

Mastering

Om vinyl te produceren is het allereerst van belang te beschikken over een geschikte vinylmaster. Een professionele mastering-engineer kan ervoor zorgen dat opnames geoptimaliseerd worden voor het medium. Het frequentiespectrum moet anders benaderd worden dan in het digitale domein. Op vinyl worden een aantal frequenties (met name laag en midhoog) versterkt, en hierin moet rekening worden gehouden in de vinylmaster.

Pre-productie

Na een goede vinylmaster wordt deze gesneden. Hiervoor zijn twee technieken:
Lacquer is een 14 inch schijf, die beschikt over een speciale lak-laag. Hierin wordt de muziek gesneden bij een cutting-engineer. Dit wordt gedaan met een speciale snijkop. Lacquer heeft als karaktereigenschap dat het een warme sound heeft en is aangeraden voor muziek die vol is, zoals rock, dance en pop.

DMM staat voor Direct Metal Mastering. Het proces werkt ongeveer hetzelfde, het verschil is de schijf en de snijkop die wordt gebruikt. Bij DMM wordt er direct in metaal gesneden. Het geluidskarakter is iets kouder en eerlijker en is geschikt voor zachtere muziek, zoals klassiek, jazz en spoken word.

Na het snijden wordt een Stamper gemaakt van de snijding. Een stamper is een metalen matrijs die in de pers wordt gebruikt om LP’s van te persen.

 

Vinyl persen

Vinyl persen is een ambachtelijk vak wat met grote nauwkeurigheid benaderd dient te worden. Om een perfecte plaat te produceren behoren de koeling, druk, stoom en granulaat optimaal te zijn. Ook het artwork is natuurlijk van belang om een prachtig resultaat te krijgen. Musicmediapack werkt uitsluitend met de allerbeste producten en leveranciers, om uw LP/12”/7” zo mooi mogelijk te krijgen!